Yolcuları korumak için araçta çeşitli teknolojiler ve güvenlikle ilgili cihazlar kullanılır. Örneğin, gövde yapısı darbe enerjisini emecek şekilde tasarlanmıştır. Son zamanlarda popüler olan Gelişmiş Sürücü Yardım Sistemi (ADAS) bile sürüş rahatlığını iyileştirme işlevinin ötesine geçerek güvenlik için önemli bir yapılandırma haline gelmiştir. Ancak en temel ve temel güvenlik koruma yapılandırması emniyet kemeri vehava yastığı. 1980'lerde otomotiv hava yastığının resmi uygulaması başladığından beri sayısız hayat kurtardı. Hava yastığının otomobil güvenlik sisteminin çekirdeği olduğunu söylemek abartı olmaz. Hava yastıklarının geçmişine ve geleceğine bir göz atalım.
Araç sürüşü sırasında hava yastığı sistemi dışarıdan gelen bir darbeyi algılar ve aktivasyon süreci birkaç aşamadan geçmek zorundadır. İlk olarak, bileşenlerin çarpışma sensörühava yastığısistem çarpışmanın şiddetini algılar ve Sensör Tanı Modülü (SDM), sensör tarafından algılanan darbe enerjisi bilgisine dayanarak hava yastığının açılıp açılmayacağına karar verir. Eğer öyleyse, kontrol sinyali hava yastığı şişiricisine gönderilir. Bu sırada, gaz jeneratöründeki kimyasal maddeler, hava yastığı tertibatında gizlenen hava yastığına doldurulan yüksek basınçlı gaz üretmek için kimyasal bir reaksiyona girer, böylece hava yastığı anında genişler ve açılır. Yolcuların direksiyona veya gösterge paneline çarpmasını önlemek için, hava yastığının şişirilmesi ve açılması işleminin tamamı çok kısa bir sürede, yaklaşık 0,03 ila 0,05 saniye içinde tamamlanmalıdır.
Güvenliği sağlamak için hava yastıklarının sürekli geliştirilmesi
Birinci nesil hava yastıkları, teknoloji geliştirmenin erken aşamasının amacına uygundur, yani, dışarıdan bir çarpışma meydana geldiğinde, hava yastıkları emniyet kemeri takan yolcuların üst gövdelerinin direksiyona veya gösterge paneline çarpmasını önlemek için kullanılır. Ancak, hava yastığı açıldığında yüksek şişme basıncı nedeniyle, küçük kadınlara veya çocuklara yaralanmalara neden olabilir.
Daha sonra, birinci nesil hava yastığının kusurları sürekli olarak iyileştirildi ve ikinci nesil dekompresyon hava yastığı sistemi ortaya çıktı. Dekompresyon hava yastığı, birinci nesil hava yastığı sisteminin şişirme basıncını (yaklaşık %30) azaltır ve hava yastığı açıldığında oluşan darbe kuvvetini azaltır. Ancak, bu tip hava yastığı nispeten daha büyük yolcuların korumasını azaltır, bu nedenle bu kusuru telafi edebilecek yeni bir hava yastığı tipinin geliştirilmesi çözülmesi gereken acil bir sorun haline gelmiştir.
Üçüncü nesil hava yastığına “Çift Aşamalı” hava yastığı veya “Akıllı” hava yastığı da denirhava yastığıEn büyük özelliği ise sensör tarafından algılanan bilgiye göre kontrol yönteminin değişmesidir. Araçta bulunan sensörler, yolcunun emniyet kemeri takıp takmadığını, dış çarpışma hızını ve diğer gerekli bilgileri algılayabilir. Kontrolör bu bilgileri kapsamlı hesaplamalar için kullanır ve hava yastığının açılma süresini ve genişleme gücünü ayarlar.
Şu anda en yaygın kullanılanı 4. nesil Advanced'dir.hava yastığıKoltuğa yerleştirilen çeşitli sensörler, yolcunun koltuktaki pozisyonunu, ayrıca yolcunun fiziği ve kilosuna ilişkin detaylı bilgileri algılayarak, bu bilgileri kullanarak hava yastığının açılıp açılmaması ve genleşme basıncını hesaplayıp belirliyor, bu da yolcu güvenliğinin korunmasını büyük ölçüde artırıyor.
Görünüşünden bugüne, hava yastığı tartışmasız bir şekilde yeri doldurulamaz bir yolcu güvenliği konfigürasyonu olarak değerlendirilmiştir. Çeşitli üreticiler de hava yastıkları için yeni teknolojiler geliştirmeye kendini adamıştır ve uygulama kapsamlarını genişletmeye devam etmektedir. Otonom araçlar çağında bile, hava yastıkları yolcuları korumak için her zaman en iyi pozisyonu işgal edecektir.
Gelişmiş hava yastığı ürünlerine yönelik küresel talebin hızla artmasını karşılamak için hava yastığı tedarikçileri;hava yastığı kesme ekipmanıyalnızca üretim kapasitesini iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda sıkı kesim kalite standartlarını da karşılayabilir. Giderek daha fazla üreticilazer kesim makinesihava yastıklarını kesmek için.
Lazer kesimbirçok avantaj sunar ve yüksek üretkenliğe olanak tanır: üretim hızı, çok hassas çalışma, malzemenin çok az veya hiç deforme olmaması, alet gerektirmemesi, malzemeyle doğrudan temas olmaması, güvenlik ve proses otomasyonu…