Genel çıkışlı lazerler için, üretim süreci veya çevre kirliliği nedeniyle, hemen hemen tüm lensler belirli bir ışığın daha büyük bir kısmını emer.lazerdalga boyunu kısaltır ve böylece bir lensin ömrünü kısaltır. Lensin hasar görmesi kullanımı etkiler veya hatta makineyi kapatır.
Dalga boyu için emilim artışı, eşit olmayan bir ısıtmaya ve kırılma indisinin sıcaklıkla değişmesine neden olacaktır;lazerdalga boyu yüksek emilimli mercekten geçer veya yansır, düzensiz dağılımlazergüç, lens merkezinin sıcaklığını artıracak ve kenar sıcaklığını düşürecektir. Bu olguya lens etkisi denir.
Kirlilik nedeniyle lensin yüksek emiliminin neden olduğu termal mercek etkisi birçok soruna yol açacaktır. Lens alt tabakasının geri döndürülemez termal stresi, ışık huzmesi lense nüfuz ederken güç kaybı, odak noktası konumunun kısmi kayması, kaplama tabakasının erken hasarı ve lense zarar verebilecek diğer birçok neden. Havaya maruz kalan lensler için, gerekliliklere veya önlemlere uyulmaması durumunda bakım yapılırken yeni kirliliğe veya hatta lensin çizilmesine neden olur. Yılların deneyiminden yola çıkarak şunu aklımızda tutmalıyız: temizlik her türlü optik lens için en önemli şeydir. Parmak izi veya tükürük gibi insan kaynaklı kirliliği azaltmak veya önlemek için lensi dikkatlice temizleme alışkanlığına sahip olmalıyız. Genel bir anlayış olarak, optik sistemi elle çalıştırırken parmak koruyucu veya tıbbi eldiven giymeliyiz. Temizleme işlemi sırasında, optik ayna kağıdı, pamuklu çubuk veya reaktif sınıfı etanol gibi yalnızca belirtilen malzemeleri kullanmalıyız. Temizlik, sökme ve takma sırasında kısa yollar kullanırsak lensin ömrünü kısaltabilir veya hatta kalıcı olarak hasar verebiliriz. Bu nedenle lensi nem koruması vb. gibi kirlilikten uzak tutmalıyız.
Kirliliğin doğrulanmasından sonra, yüzeyde hiçbir parçacık kalmayana kadar lensi aurilave ile yıkamalıyız. Ağzınızla üflemeyin. Çünkü ağzınızdan gelen hava, lensi daha da kirletecek yağ, su ve diğer kirleticileri içerir. Aurilave ile yıkandıktan sonra yüzeyde hala parçacık varsa, yüzeyi yıkamak için laboratuvar sınıfı aseton veya etanole batırılmış belirtilen pamuklu çubuğu kullanmalıyız. Lazer lensinin kirlenmesi, lazer çıktısında ve hatta veri toplama sisteminde bile ciddi hatalara neden olur. Lensi sık sık temiz tutabilirsek, bu lazerin ömrünü uzatacaktır.